Dikobrazi Starog sveta (Hystricidae), porodica glodavaca iz Starog sveta rasprostranjena na području Europe, Azije, Afrike, Indije i jugoistočne Azije. Kao i kod dikobraza (Erethizontidae), glavna im je karakteristika telo prekriveno veoma dugim bodljama, koje uspešno koriste u obrani od grabežljivaca. Bodlje su građene od keratina.
Dikobrazi su noćni sisari, danju spavaju skrivajući se u rupama koje sami iskopaju. Biljožderi su i hrane se lišćem i grančicama, spore su i nenasrtljive životinje, ali veoma opasne ako im se neprijatelj približi, pa je zabeležen i slučaj da se dikobraz obranio i od napada čak 17 lavova.
Njihov životni vek iznosi oko 15 godina. U Keniji su neka plemena njegovo meso koristili za ishranu, a njegove bodlje koristili za izradu nakita.

U palićkom zoološkom vrtu završen je još jedan novi objekat, koji će se sastoji od zatvorenog dela i ispusta. U svoju novu kuću premešteno je sedam afričkih dikobraza. Njihova kuća se sada nalazi pored žirafarnice. Zanimljivo je da ove životinje, u samoodbrani mogu da ispale svoje dugačke bodlje čak nekoliko metara. Zbog toga njihovo prebacivanje u novi dom nije ni malo lak zadatak. Dikobrazi su dobili svoju novu kuću kako bi imali toplo mesto i zimi, pa će ih postioci moći videti u toku cele godine. Stigli su u ZOO vrt 1980. godine. Oni su možda najmističnije životinje našeg zoološkog vrta, koje se danju ukopavaju pa se posetioci pomuče dok ih pronađu.

Dikobrazi Starog sveta (Hystricidae), porodica glodavaca iz Starog sveta rasprostranjena na području Europe, Azije, Afrike, Indije i jugoistočne Azije. Kao i kod dikobraza (Erethizontidae), glavna im je karakteristika telo prekriveno veoma dugim bodljama, koje uspešno koriste u obrani od grabežljivaca. Bodlje su građene od keratina. Dikobrazi su noćni sisari, danju spavaju skrivajući se u rupama […]