Принове три мужјака младунчета лемура

Сви који воле да нас посећују обрадоваће се пошто је палићки Зоолошки врт постао богатији за три младунчета лемура. У питању су мужјаци старости од око шест недеља. СУ првим данима ови слатки младунци су само сисали и спавали на мајчиним грудима.

Недавно су окусили прву чврсту храну, за почетак банане, а полако ће пробати и друго сезонско воће и поврће које једу одрасли припадници ове врсте. Бебице су почеле да се одвајају од мајке, упознају свет око себе и скакућу од једног до другог лемура. Прихваћени су одмах након рођења и тренутно су атракција у групи, тако да им се пружа много пажње од стране одраслих.

Име једног младунца лемура је Мегаминд, док близанци и даље чекају да кум и њима смисли необична имена.

Први примерци ове занимљиве врсте, у палићки Зоолошки врт, пристигли су 2008. године и то пар са својим младунцима, а сада их има 15.

Лемур је сисар који припада реду примата са издуженом њушком и очима које су смештене са стране. Ове ноћне животиње живе у прашумама Мадагаскара, Африци и понегде у Азији, иако су се неки прилагодили отворенијим и сушним западним деловима острва. Некада су живели и у Европи и Америци, где су пронадјени њихови фосилни остаци. Од свих других антропоидних или човеколиких мајмуна, лемур се разликује по томе што има издужено лице лисичјег изгледа и издужену канџу уместо нокта на другом ножном прсту. Сви лемури се спретно пужу и веру по дрвећу, па су зато и названи верачи. Пошто не живе дуго када су затворени, не могу се наћи често по золошким вртовима.

Share your love