Први пут рођено младунче златног агутија – Чила

Крајем прошле године, тачније 4.новембра, први пут у Зоо врту Палић, рођена је женка златног агутија. Због сјајне длаке, која се пресијава на Сунцу, добила је име Чила (Цсиллаг – звезда).

Ова врста се тешко размножава у заточеништву и затвореном простору, те је рођење овог младунчета успех за Зоо врт Палић.

По изгледу слични морским прасићима, али већи и са дужим ногама, златни агути су чланови породице глодара, пореклом из Јужне Америке и важни су чланови њиховог екосистема пошто дају значајан допринос пошумљавању њиховог природног станишта. Они су једина врста, на свом изворном подручју, за коју се зна да може да отвори тврду љуску бразилског ораха.

Златни агути имају грубо, сјајно крзно зеленкасто-браон боје, док им је задњи део леђа наранџасте боје до црвене, које се прелива на сунцу, по чему су и добили своје име. На предњим ногама имају четири прста, али само три на задњим ногама. Тешки су између 3 до 6 кг, нарасту између 50 и 64 цм, а њихови репови нису дужи од 6 цм. Женке су обично веће од мужјака. Комуницирају кроз серију гунђања, цике и вике, али и положајем тела.

Златни агути највише воле да једу бразилске орахе, а када храну имају у изобиљу, орахе закопавају и складиште у земљу, као и остала семена, а тим начином понашања имају веома важну улогу за ширење семена бразилског ораха, али и других семена. Ујутру су у потрази за храном док је увече једу.

У заточеништву златни агути могу да живе од 15 до 20 година, а можете да их видите и да се упознате са њиховим понашањем у Зоолошком врту Палић у објекту преко пута нојева, поред патуљастих мунгоса и афричких оклопних корњача.

Share your love