Зоо врт богатији за шест нових становника

Почетком месеца, Зоолошки врт на Палићу обогатио је своју збирку са шест нових животиња. Из суседне Мађарске стигли су двогрба камила, пар Де браза мајмуна, пар Северноамеричких бизона, као и женка мерката, а све јединке су младунчад стара око годину дана.

Најпре су из Печуја стигла два Северноамеричка бизона, мужјак Бен, стар око годину дана, и нешто млађа женка по имену Бора, које смо затекли како заједно уживају на летњем сунцу. Са њима је дошла и млада женка мерката названа Бобица, а како је још увек стидљива, посетиоци је могу видети како се у удобности своје кућице одмара у пиљевини.

 Пошто су меркати животиње које живе у групи, планирамо да оформимо нову групу у којој ће Бобица бити алфа женка, а ускоро би требало да јој стигне и мушко друштво из Холандије, тако да неће дуго бити сама – каже Весна Давидовић, портпаролка Зоолошког врта на Палићу.

Друштво је добила једногрба камила, те однедавно дели кућицу са младом и лепом двогрбом камилом по имену Ливија, која је стигла из Ниређхаза. Врло умиљата, али несигурна, Ливија се не усуђује да изађе у двориште, али се зато не устручава да приђе старијој камили у којој види мајчинску фигуру.

Стара је свега годину дана и практично је одвојена од своје мајке, стога је још увек стидљива и доста уплашена, а тренутно упознаје свој простор и терен. У раду са њом тимаритељи су веома опрезни, све се ради полако и без икакве присиле, тако да очекујемо да ће се у септембру ослободити и изаћи напоље – објашњава Давидовић, додајући да ће и Ливија добити мушко друштво из Осијека, ове или наредне године. – Када достигне полну зрелост, њене грбе које су још увек мале и нестабилне ће очврснути, напуниће се водом и машћу, те очекујемо да ће за две-три године бити у пуном потенцијалу.

Зоолошки врт богатији је и за пар Де браза мајмуна, мужјака и женку који су се врло брзо уклопили у ново окружење. Како истиче наша саговорница, занимљиво је да се ова врста мајмуна до пре пет година није могла видети ни у једном европском зоолошком врту, а данас посетиоци Зоо врта на Палићу могу да их виде у тераријуму, где ће бити док им се не пронађе адекватно станиште.

За све нове становнике биће направљен и посебан програм размножавања, како би у наредним годинама подарили Зоо врту и млађе чланове своје врсте – поручује Давидовић.

Share your love