Пројекат размножавања афричких корњача

АФРИЧКИХ ОКЛОПНA КОРЊАЧА
(Geochelone  sulcata – Centrochelys sulcata)

Највећа копнена корњача и трећа по величини на свету. Природно станиште јој је Африка. Налази се у рањивом статусу (VU) по погледу угрожности врсте од изумирања. Просечан животни век је 50 – 80 година, мада постоје подаци животног века и око 100 година. Женке могу достићи тежину до 40 кг, а мужјаци до 50 кг. Дужина оклопа је и до 80 цм. По типу исхране су биљоједи.

Најинтересантнија особина им је размножавање. У зависности од утицаја спољашње средине (температура), ембрион током развоја добија пол, те се развија или као женка или као мужјак. Уколико је развој ембриона на нижим температурама, рецимо нижим од 30 степени, из јаја се леже мужјак. Уколико је развој ембриона на вишим температурама, рецимо изнад 30 степени, из јаја се леже женка. Афричке оклопне корњаче могу да положе до 24 јајета.

МЛАДУНЦИ АФРИЧКЕ ОКЛОПНЕ КОРЊАЧЕ У ЗОО ВРТУ ПАЛИЋ

Зоолошки врт Палић у својој збирци поседује 3 одрасле јединке, 2 женке и 1 мужјака.

Дана 10.03.2022. године, женка корњаче је положила 24 јајета, што је максимум за ову врсту. Како би обезбедили услове за развој ембриона, јаја су стављена у инкубатор са сувом и воденом средином, тачније суви тераријум је положен у акваријум.  У инкубатору се редовно пратила и регулисала температура ( 27 – 30 степени ) и влажност ваздуха на 70 – 80 процената. Инкубатор је подешен у сарадњи са стручном службом Бео Зоо врта.

Прво младунче корњаче излегло се на 90. дан, 09.06.2022. године, а касније је у наредним данима дошло до излегања још 13 корњача, тако да је од 24 јајета излежено 14 младунаца афричких корњача. Успешност размножавања овим поступком је била 58%, што је велики успех, јер се овакав тип развоја у инкубатору први пут урадио у Зоолошком врту Палић.

Поносни смо на сарадњу два највећа Зоо врта у Србији (Зоо врт Палић и Бео Зоо), без које је немогуће добити драгоцене информације стечене искуством, о држању и узгоју егзотичних животињских врста.

Share your love