Семинар о добробити животиња

У периоду од уторка 18.08.2015. до петка 21.08.2015.,Зоолошки врт Палић је у сарадњи са канцеларијом за добробит и трениг животиња, Европске Асоцијације Зоолошких вртова и Акваријума (EAZA), одржао први курс у Србији, о основама добробити, као и практичним начинима повећања кавлитета живота у заточеништву.

Полазници семинара су били подједнако представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, као и невладине организације, зоолошки вртови Београд, Загреб, Темишвар, али је далеко највећи акценат био на раду који тимаритељи, ветеринари и кустоси збирки зоолошких вртова могу да имплементирају у свој свакодневни рад. Овај семинар имао је за улогу да помогне полазницима у бољем разумевању и у практичној примени добре праксе из области добробити животиња. Циљ овог програма је да развије целовити приступ сталном побољшању услова добробити животиња.

Током вишедневног курса кроз низ предавања и практичних радионица, обрадиле су се теме попут: Шта је добробит животиња?, Свест животиња, Разумевање добробити у ширем смислу: Емотивно, Физичко, Психичко и Понашање, Како посетиоци утичу на добробит животина?, Добробит у свакодневној пракси (укључујући интеракције људи и животиња), Добробит и етика, Спровођење процене добробити, Решавање бихевиоралног проблема у циљу побољшања добробити , Обогаћивање животног простора,…

Предавач и аниматор је била Sally Binding из EAZA канцеларије, која је и сама велики борац за права животиња и дуго година је радила у прихватилишту за медведе и велике мачке у Кини и Тајланду.

Током семинара практичан рад је подразумевао посебан осврт на слона, белог медведа, мајмуне, папагаје и алигаторе, којима је обогаћен простор. Највеће одушевљење свих присутних је изазвала очигледна промена у понашању свих животиња израдом врло једноставних и јефтиних играчака од природних материјала које омогућују испољавање природног понашања животиња.

Осећамо потребу да искажемо посебну захвалност ватрогасној станици у Суботици као и пржионици кафе “Паску”, који су нам донирали материјале попут ватрогасних црвеа, јутаних џакова и подједнако важне кафе за кафе паузу, и на тај начин омогућили израду кревета за мрког медведа, лежаљке и заклоне за остале животиње.

Врло смо поносни и срећни што смо успели да реализујемо један овако значајан семинар у нашем зоолошком врту, где смо успели да окупимо све људе добре воље који желе да промене статус животиња у заточеништву.

Share your love