Како се расхлађују животиње у ЗОО врту

У зоолошким вртовима широм света се чувају најразличитије животиње. Иако постоје веровања за потребе појединих животиња, у већини случајева су нетачна. Мало људи зна да, на пример, пингвини настањују и Африку, да ној не забија главу у песак, или да бели медвед у заточеништву много радије једе воће и поврће него месо.

Сходно веровањима, мало људи има заправо правих сазнања о стварним потребама животиња у заточеништву, тако да се зоолошки вртови често сусрећу са неоправданим критикама. Оне су најчешће упућене ка условима смештаја животиња чије су већ и баке и деке рођене у заточеништву и које не би умеле саме да опстану у природи.

Током лета се мора повести рачуна о свим животињама како се не би прегрејале или добиле сунчаницу, без обзира на то да ли су то јединке поларних крајева или из ужарених пустињских или тропских климата. Афричке животиње морају да имају могућност да се завуку под неку хладовину или сенчење, тако да су нојеви код нас по највећој врућини испод крошње дрвећа које расте у њиховом дворишту, док су се мреже за сенчење поставиле чак и код афричких антилопа.

Веровање постоји да најтеже ово време подноси бели медвед иако то није сасвим тако, јер добија ледене коцке и рибу, као и велике количине воћа, што му све преко дана помаже да унесе довољну количину воде и витамина, а и храњење се врши тако да га мотивишемо да што више проведе у води. Када и сам осети да не може да се избори са УВ зрачењем и топлотом, завлачи се у свој брлог где га дочекује најприроднији вентилатор који помоћу струјања ваздуха омогућава овом величанственом предатору да се хлади.

Највећи проблем је хлађење код примата, јер попут нас и они су изиритирани великом топлотом па се радије задиркују међусобно не би ли им време брже прошло. Код њих се праве лизалице тако што се воћни сок замрзне па им се тако укусни комад леда унесе у волијеру. Код неких где је могуће, као код шимпанзе, стављају се посуде са водом тако да јединка може да се брчка или прскалице које расхлађују и животињу и простор у којем се она налази.

Највеће главобоље наравно задаје слон који будући да има свој водопад у дворишту не жели увек да се склони са сунца него често попут непослушног детете стоји дурећи се у капији док га тимаритељи не наговоре да се врати у слонару где је много хладније а и чекају га укусне лубенице.

Ту су и бројни други програми попут јавних храњења које служе да освеже животиње, да их мотивишу да се крећу или просто окупају, те вас овом приликом позивамо да и ви видите како хладимо животиње, и да искусите сличан угођај испод прскалица које су наменски стављене за посетиоце, било да су то пчеле, врабци или наши суграђани, у врту су сви добродошли.

Share your love