Зоолошки врт на Палићу добитник признања

Ове године Зоолошки врт Палић прославља 65. година постојања. Поноси се богатом традицијом, квалитетним радом и доприносом из области зоологије, ботанике, заштите угрожених врста биљака и животиња, образовања и туризма. Из године у годину, ова установа се труди да обогаћује своју понуду и обрадује како нове тако и верне посетиоце.

Тиме нам је од стране д.о.о. “Парк Палић” уручено Признање за изузетан допринос развоју туризма, захваљујући пројекту за изградњу нових и реконструкцију постојећих објеката и проширење збирке новим врстама животиња, пројекту из области образовања и едукације које успешно траје преко 30. година и пројекту проширења збирке биљних врста из области хортикултуре.

Само у овој години започета је изградња и реконструкција седам мањих и већих објеката за животиње, од којих је у функцији пет. Исто тако интензивно се повећава збирка новим и занимљивијим врстама животиња.

Понуду Зоолошког врта употпуњују изложбе слика, скулптура, радионице, семинари, стручни састанци и конференције. Затим за основце се организују едукативне радионице и стручна предавања, док средњошколци и студенти долазе на стручну праксу и волонтирање. Ове године реализоване су разне манифестације хуманитарног или едукативног карактера као што су: »Хоћу да знам, јер ја бирам« у организацији ЗЗЈЗ, »Буди хуман, ја сам хуман«, »Летњи камп – Палић 2015« за децу са сметњама у развоју, сусрет бубрежних инвалида и здравствених радника у склопу пројекта »Удахни нови живот« и друге.

Зоолошки врт Палић, ове године подржао је и следеће: ОКУД Младост, Удружење балканских уметника, Градску библиотеку, Плаво срце, Удружења слепих, Став, Заједно, Дуга, буњевачки омладински центар, Војне ратне инвалиде, Међународни шаховски фестивал, Међународни фестивал за децу, Стреетволлеyбалл, Црвени крст, Ветерник НС, Мајчино крило из Бачке Паланке и др.

Посебна сегмент рада установе је сарадња са ОИСШ „Жарко Зрењанин“ из Суботице коју похађају деца са сметњама у развоју, УСЗ „Колевка“, Геронтолошким центром, Учитељским факултетом на мађарском језику, Средњим пољопривредним школама из Б.

Тополе, Кањиже и Шапца, Природњачким музејом у Београду, Факултету ветеринарске медицине у Београду и Европском асоцијацијом зоолошких вртова и акваријума.

Зоо врт Палић, по угледу на зоо вртове у свету, има организовани систем усвајања животиња. Оно подразумева обезбеђивање финансијске подршке за покриће трошкова исхране усвојене животиње, без њеног физичког премештања.

На овај начин пружа се људима добре воље да помогну изабраној животињи. Усвојитељу се додељује посебна захвалница, по договору се поставља име или логе фирме у близи волијере са животињом, добија годишњу пропусницу и присуство на свим манифестацијма које се у току године организују у врту.

Share your love