Успаванко се вратио у природу

Многи се сећају потресне приче о три, тек рођена, мечета који су крајем марта 2014. године стигли у Зоолошки врт Палић како би преживели и ојачали. Наиме, након што су им криволовци убили мајку у шумама југозападне Србије, а они украдени и намењени трговини, били су препуштени страшној судбини.

Срећом мечићи су пронађени и доспели у праве руке, читав тим тимаритеља у нашем Зоо врту се даноноћно бринуо о њима. Неколико пута дневно Успаванко и његове сестре Тара и Хистерија добијали су млеко на цуцлу, те на тај начин ојачали и изборили се за животе.

После више од 2 месеца боравка у Зоо врту превезени су у Румунију у Прихватилиште за младунце мрких медведа, где их у ограђеном простору у дивљини, припремају за живот у природи. Након нешто више од годину дана рехабилитације Успаванко је доказао да ипак није толико успаван и да је први спреман за борбу преживљавања у природном станишту. Тако је пуштен у шуме у околини Мојстира, општине Тутин.

Радници палићког Зоо врта се са сузама о очима, али пуног срца сећају три тек рођена мечета и веома су поносни на то, што су допринели њиховом преживљавању.
Мрки медвед је строго заштићена врсте на територији Републике Србије. Заштићена је међународним уговорима попут Конвенције о међународном промету угроженим врстама дивље фауне и флоре (CITES).

Share your love