Северноамерички ракуни први на видику

Северноамерички рукун (Protion lotor) је један од најчешћих становника зоолошких вртова. Први пут је у Европу довежен као крзнашица, али врло брзо се отргао контроли, и данас се води као инвазивна врста. Врло је симпатичан попут малог меде, зато га и у неким страним језицима зову медвед који пере.

Иако изгледа врло доброћудно када се нађе у опасности врло је жестог борац. У стању је да се потуче и са одраслим псом. Свој странски назив је добио из разлога што сву храну воли да опере, а када лови у води, својим предњим шапицама опипава пажљиво дно речица и бара, тражећи пужеве, шкољке или по коју залуталу рибицу. Врло су интелигентни, лако се прилагођавају условима средине, тако да за тили час провале како се отварају канте за смеће, како функционишу врата за псе и мачке, димњаци, вентилациони отвори итд. Када науче где је храна не устручавају се да уђу у куће како би се послужили са храном из фрижидера.

У зоолошком врту на Палићу ракуни су били смештени у једном од најстаријих објеката, али и најгорих. Иако је кавез био укопан и сакривен пузавицама стварајући тиме хлад и заветрину, ракуни су били на бетону, нису имали природни супстрат и били су депресивни. Рушењем тог објекта срушен је и последњи рудимент старог зоолошког врта и затворена је једна епоха неудобног смештаја за животиње. Прелазак ових малих симпатичних крзнених животињица симболично представља отварање једне нове епохе у историји зоолошког врта, где је добробит свих наших штићеника на првом месту и где се од проблема не бежи него се они решавају. Ракуни су пребачени у нови објекат на улазу где сви посетиоци могу да посматрају ову раздрагану породицу која помало још уплашено испитује свој нови простор од преко педест квадрата. Нови објекат у себи садржи много већи и бољи смештајни капацитет који прописује наш закон, а планира се сукцесивни унос нових супстрата, играчака, појилица и других објеката, како би се ракунима сваки дан пружала нека нова занимација и како им дани не би били празни, чиме би се посебна пажња посветила добробити а и забави ових малих сисара. Први комшија му је и даље наш малени станар твор, који је заједно са ракунима премештен у нову кућицу. Позивамо и вас да се са нама заједно радујете новом смештајном простору.

Share your love