Нова врста животиње Шкотско говече

Пре само 12 дана, породица шкотских говеда стигла је из Црвенке на Палић, као поклон са фарме која их је чувала као љубимце. Црни мужјак рођен 2019. године, са смеђом женком рођеном 2020. године и њиховим младима. Врло брзо су постали миљеници свих запослених , због чупаве длаке и шишки које им прекривају очи. Посетиоци их могу видети у испусту десно са пасареле, са алпакама, поред подолског говеда и лемура.

Шкотско говече је рурална планинска раса говеда. Има дугачке рогове и дугу рундаву длаку. Постоје два типа – мањи острвски тип, који је углавном црне боје, и већи копнени тип, најчешће браонкасте боје. Боја длаке може да варира између црвене, црне, браон, жуте, беле и сиве.

Ова говеда имају необично двослојно крзно – споља се налази масна длака (најдужа међу свим говедима), која прекрива вунасту поддлаку. Ово их чини добро прилагођеним планинским условима где су кише обилне, а ветрови јаки. То их уједно чини и мање толерантним на врућине у односу на друга говеда. Њихово умеће у проналажењу хране омогућава им да преживе на стрмим планинама где се хране биљем које друга говеда избегавају, а роговима ископавају и снег не би ли нашла завејано биље. Имају јасно структуирану хијерархију која умањује агресију у крду. Доминантност јединке зависи од старости и пола, при чему су старији доминантнији од млађих, а мужјаци од женки.

Размножавају се током целе године, али најчешће у мају и јуну. Прво младо женке отеле са 2-3 године старости. Трудноћа траје око 277-290 дана. Углавном отеле једно младо, али су могући и близанци. Полну зрелост достижу са 18 месеци. Женке су познате по томе што се паре и након 18-те године, па могу отелити до 15 и више телади током свог живота.

Share your love