Стигла Маја, мала женка еланд антилопе

За првомајске празнике у зоолошком врту на Палићу се родила мала женка врсте Еланд антилопа. Будући да је  рођена за први мај, назвали смо је Маја, делом од милоште што је малена а делом због месеца Мај. Еланди су једни од највећих антилопа, назив су им доделили холанђани који су међу првима сусрели ову невероватну животињу током колонизације Африке. Еланд на холандском значи Лос, а пошто је Лос највећи међу јеленима онда су је назвали Лос антилопа или како звучи на Холандском Еланд антилопа.

Насупрот својој величини ови дивови су врло мирољубиве животиње. Занима их све што је зелено и може да се пасе. У недостатку траве (које дневно могу да унесу у виду 7,5кг ливадског сена) радо једу и детелину или брсте лишће и младе избојке, што је обострана корист и радост тимаритеља и баштована у зоо врту. Сваке године када је орезивање стабала и садница, велики део ове лисне масе заврши управо код еланда, при чему се цела породица окупи и милиниа их је гледати како сочно жваћу листове пуне танина.

У доба парења мужјак ове врсте користи посебан гел за косу који је начињен од блата и измета, како би њиме натрљао косу, а потом исту трљао о различите делове испуста и тиме означи своју територију. Радо се окити и лишћем и грањем. Овај див са својом тежином ближе једној тони, је јако брижан отац, иако је рођен у Бео-зоо врту (22. маја 2002.), пре пар година је као стар мужјак премештен код нас, али му је палићко сунце и брига наших тимаритеља убрзано поправило и стас и расположење, будући да има 16 година далеко је наџивео своје дивље рођаке.

Мајина мама ће још наредних 6 месеци брижно да је доји, мада ће Маја већ за месец дана почети да лицка прекрупу и концентрат и да збуњено гледа маму како брсти, па ће у томе да јој се придружи. Мале антилопе када се роде врло брзо стану на ноге и почну да сисају, за сат времена већ и лав мора да се помучи да је ухвати, а камоли  ветеринар који мора да је вакцинише. Будући да је девојчица, остаће поред мајке у крду још дуго година, али неће дуго бити мала, те вас позивамо да дођете што пре да је и Ви видите и радујете се са нама малој Маји.

Share your love